Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od vinove loze korak po korak

Posne sarme od vinove loze korak po korak

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Šegrt
5114453
Posne sarme od vinove loze korak po korak6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
8
"Ako poslužite posne sarmice od listova vinove loze sa kiselim mlekom sa belim lukom, biće još ukusnije"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 50 komada
  • luk - 1 glavica (2 vezice, mladi)
  • pirinač - 1 šolja, velika (250 ml)
  • šargarepe - 1 komad
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • crni biber - 1 supna kašika
  • beli luk - 2 čena (može i bez belog luka)
  • limunov sok - 1 komada (po želji)
  • voda - 1.5 šolja, vruća, za pirinač
  • voda - 3 šolje, vruća, za kuvanje
  • mirođija
  • peršun
  • crni biber - mleveni
  • divlja nana
  • menta
  • so - po ukusu
  • ulje - 4 supene kašike, za dinstanje luka
* merne jedinice

Način pripreme

U ključalu vodu sa kašičicom soli i 2 supene kašike sirćeta ubacujem listove vinove loze jedan po jedan ukupno po 6-7 komada da se popare.

Nakon što promene boju otprilike 2 minute, okrećem ih rupičastom kašikom i sa druge strane da se popare. Vadim ih u hladnu vodu i ponovo ubacujem nove listove za poparivanje.

Tako ponavljam proceduru dok ne nestanu listovi. Voda od poparivanja može da se koristi za kuvanje sarmi.

Ostavljam listove sa strane i u tiganju sa uljem dinstam luk i šargarepu dok ne budu gotovi na slaboj vatri.

U ovom momentu stavljam i alevu papriku i propržim je otprilike jednu minutu zajedno sa povrćem i solju.

Odmah dodajem opran i oceđen pirinač i mešam, ali malo pojačam temperaturu vatre.

Mešam da pirinač ne zagori dok ne počne da postaje staklen.

Dodajem i začine po želji i prema našem ukusu.

Dolivam 1.5 šolju vruće vode kako bi pirinač nabubreo. Kada je pirinač upio svu vodu, počinjem da uvijam sarme. Stavljam po 1 supenu kašiku na svaki list i zavijam.

Na dno ekspres lonca stavljam nekoliko listova vinove loze da se pokrije i na njih gusto ređam posne sarmice jednu do druge. Pravim ih da budu u dva reda.

Blago ih posipam solju. Polivam s malo maslinovog ulja i pokrivam tanjirom kako bi ostale tako prilikom njihovog kuvanja.

Može da se pospe i limunovim sokom ako se ne koristi voda od kuvanja. Ovde je trenutak da dospu još dve i po ili tri čaše vode od kuvanja. Ubacujem malo mirođije u grančici ispod tanjira kod ukusnih sarmi od listova vinove loze.

Zatvaram ekspres lonac i na slaboj vatri nakon signala kuvam 8-10 minuta.

Poslužujem posne sarme od listova vinove loze korak po korak sa kiselim mlekom sa belim lukom sa mirođijom. Budu izvrsne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: