Način pripreme
Isecite patlidžan i tikvice na krugove u veliku posudu za pečenje, pospite ih solju i maslinovim uljem i stavite da se peku u rerni.
Za to vreme zapržite zajedno bosiljak, celer, šargarepu i isečen luk na veoma sitno.
Mešajte ih oko 5 minuta, nakon toga dodajte i mleveno meso.
Sipajte vino i nastavite da kuvate smesu, dok ne ispari alkohol.
Sipajte začine zajedno sa paradajz pireom i koncentratom paradajza i ostavite sos pod poklopcem na umerenoj temperaturi oko 20 minuta.
U namazanu posudu poređajte pečene tikvice i patlidžan i odozgo sipajte paradajz sos sa mlevenim mesom - ređajte ih tako dok se ne potroše svi sastojci.
Za grčki sos bešamel umutite brašno sa malo vode i soli pomoću žice i stavite ga da se kuva na slaboj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Dodajte jaja i kuvajte još nekoliko minuta.
Dodajte maslac i začinite biberom i oraščićem.
Prelijte grčku musaku bešamel sosom, pospite narendanim kačkavaljem i stavite da se peče dok ne postane zlatasta na 200 stepeni.
Grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom i mlevenim mesom je veoma ukusna.
Prijatno!