Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa

Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ne zaboravite da pripremite i ribicu, i sos od škampa, zato što zajedno poslužini čine jedan sjajan kombinovan ukus"

Potrebni sastojci

  • orada - 2 ribe, 900 g svaka
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • beli biber - 4 prstohvata
  • sok od limuna - 4 supene kašike, sveže ceđen
  • so - 4 prstohvata
  • Sos od škampa
  • škampi - 200 g, oguljeni i očišćeni
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 150 g
  • brendi - 60 g
  • riblji bujon - 2 šolje
  • brašno - 3 supene kašike
  • šalot - 4 komada
  • peršun - 2 struka, listovi
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ribe od unutrašnjosti i krljušti. Izvadite oba riblja fileta svake orade i pincetom uklonite preostale koščice. Kožu nemojte skidati.

Marinirajte ribu u limunovokm soku, soli, maslinovom ulju i belom biberu i ostavite da odstoji sat, dva.

Uz oradu na roštilju pripremićemo ukusan sos sa škampima izuzetne arome maslaca.

Za njega vam je potreban lep riblji bujon, najbolje domaći, spremljen od kožice i glava škampa (imajte u vidu da sam navela gramažu 200 g oguljenih i očišćenih morskih plodova, tako da ukoliko su vaši celi, ona treva da budu teški barem 280 g).

Veoma sitno iseckajte luk šalot i peršun i propržite ih na kratko na kašici maslinovog ulja i polovini maslaca.

Dodajte škampe i kuvajte minutu, nakon čega sipajte brendi. Čim škampi dobro upiju aromu i alkohol ispari (minutu-dve), izvadite ih.

6. Sipajte brašno, propržite ga na kratko i sipajte riblji bujon uz neprestano mešanje. Postoji mogućnost da se formiraju male grudvice, ali to ne treba da vas zabrinjava - prosto uzmite metalnu žicu za mućenje i mutite, videćete kako će sos postati gladak.

7. Mešajte sos dok se ne zgusti na umerenoj vatri, a na kraju stavite i ostali maslac, mešajući kako bi se istopio i lepo sjedinio sa svim ostalim.

8. Kuvajte škampe u sosu i sklonite sa vatre.

9. Dok završavate nažni sos, zagrejte roštilj i podmažite mu rebra.

Izvadite filete orade iz lagane marinade i dobro ocedite. Stavite na roštilj sa strane kože i pecite 2 minute (snaga vatre ne treba da bude veoma visoka), posle okrenite na otprilike minutu i sa druge strane.

Krhka bela riba i posebno kada je u tankim filetima nije potrebno da se dugo peče.

10. Servirajte ribu na roštilju sa aromatičnem sosom od škampa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: