Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa šerbetom i ratlukom

Baklava sa šerbetom i ratlukom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Baklava sa šerbetom i ratlukom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Dok ne dobijemo što više šećera, ne prestajemo da jedemo komad za komadom"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 400 g
  • ratluk
  • kravlji maslac - 250 g, istopljeni
  • Za sirup
  • voda - 3 vinske čaše
  • šećer - 3 vinske čaše
  • vanilin šećer - 1 kesica /1 supena kašika, esencija/
  • Za ukras
  • pistaći - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Premazuju se po dve kore istopljenim maslacem. Od uže strane kora stavljaju se sitno iseckani ratluci i uvijaju se u rolat.

Sve kore se uvijaju na isti način dok ne nestanu. Gotove rolnice se ređaju u tepsiju podmazanu maslacem, seku se velikom nožem na jednake kutijice/rolnice.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok se ne dobije zlatkasta boja.

Pripremanje šerbeta:

3 čaše za vodu vode i šećera proključaju sa vanilom dok se ne istopi šećer.

Najvažnije kod zalivanja šerbetom je da uvek jedno treba da bude toplo, a drugo hladno.

Kada se sočna baklava zalije šerbetom, ukrašava se pistaćem. Baklava sa ratlukom treba da odstoji barem 1 noć kako bi bila savršena baklava sa šerbetom i ratlukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: