Način pripreme
Oljuštite i očistite škampe. Za vađenje tankog nerva, blago rascepite sa spoljašnje strane po dužini i tako ćete jednostavno skloniti. Ako su sasvim sveže i manji škampi čak i nije potrebno da se sklanja, osim ako se ne vidim kroz prozračno meso.
Isecite tikvicu na tanke poluprozračne ivice po dužini. To možete da uradite na dva načina - pomoću super secka ili obične ljuštilice za povrće - mnogo je jednostavno.
Iseckajte na veoma sitno belu luk, bosiljak i peršun. U polovinu količini siscedite sok od limuna i narendajte malo njegove kore. U drugoj polovini uradite isto ali sa limetom.
U obe smese stavite maslinovo ulje, so i biber.
U fine lente tikvica sipajte zelenu smesu sa limunom, a u škampe - sa limetom. Promešajte i ostavite 15 minuta.
Nanižite blago marinirane škampe i tikvice na male ražnjiće, pri čemu tikvice uvijate u fine rolnice.
Ispecite sa obe strane u namazanom i na jakoj vatri zagrejanom nelepljivom tiganju po minut sa svake strane ili dok ne dobiju zlatastu preplanulost.
Servirajte ove sjajne ražnjiće tople - kao meze uz dobro belo vino.
Prijatno uz ove ražnjiće od škampa i tikvica!