Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Ražnjići»Ražnjići od škampa i tikvica

Ražnjići od škampa i tikvica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ražnjići od škampa i tikvica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
26 min.
Porcije
10
"Servirajte ove sjajne ražnjiće tople, kao meze uz jedno dobro belo vino"

Potrebni sastojci

  • kraljevski škampi - 20 komada
  • tikvica - 1 komad, mlada (da nema semenki)
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 6 strukova
  • bosiljak - 5 listova, svež
  • limun - 1/2 komada
  • limeta - 1 komad
  • maslinovo ulje - 6 kašika + za mazanje tiganja
  • so - po ukusu
  • biber - 2 prstohvata, fino mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite i očistite škampe. Za vađenje tankog nerva, blago rascepite sa spoljašnje strane po dužini i tako ćete jednostavno skloniti. Ako su sasvim sveže i manji škampi čak i nije potrebno da se sklanja, osim ako se ne vidim kroz prozračno meso.

Isecite tikvicu na tanke poluprozračne ivice po dužini. To možete da uradite na dva načina - pomoću super secka ili obične ljuštilice za povrće - mnogo je jednostavno.

Iseckajte na veoma sitno belu luk, bosiljak i peršun. U polovinu količini siscedite sok od limuna i narendajte malo njegove kore. U drugoj polovini uradite isto ali sa limetom.

U obe smese stavite maslinovo ulje, so i biber.

U fine lente tikvica sipajte zelenu smesu sa limunom, a u škampe - sa limetom. Promešajte i ostavite 15 minuta.

Nanižite blago marinirane škampe i tikvice na male ražnjiće, pri čemu tikvice uvijate u fine rolnice.

Ispecite sa obe strane u namazanom i na jakoj vatri zagrejanom nelepljivom tiganju po minut sa svake strane ili dok ne dobiju zlatastu preplanulost.

Servirajte ove sjajne ražnjiće tople - kao meze uz dobro belo vino.

Prijatno uz ove ražnjiće od škampa i tikvica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: