Način pripreme
Zagrejte rernu do 175 stepeni. Pripremite dve (23 cm) tepsije sa pokrenim dnom sa pergament papirom. Ostavite sa strane.
U velikoj posudi izmešajte zajedno maslac, šećer, jaja i vanilu ili drugu aromu (rum i dr.), samo dok se ne sjedine. Nemojte koristiti mikser da se ne bi dobili previše vazdušasti džepovi u testu, slojevi braunija ne smeju da budu mekani. Izmešajte žicom za mućenje rukom.
Prosejte kakao, brašno i so i mešajte dok se ne sjedine. Podelite smesu na dva dela i sipajte u dve jednake tepsije sa pergamentom i pecite 25-30 dok se brauni kore blago ne stegnu.
Nemojte prepeći kore. Moje sam pekla tačno 29 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hlade 10 minuta. One će nastaviti da se peku u tepsiji. Nakon toga izvadite iz tepsije i prebacite sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za čokoladni sos:
Stavite čokoladu, zaslađeno kondenzovano mleko i tečnu pavlaku u činiju otpornu na toplotu i stavite u mikrotalasnu rernu na otprilike 2 minute dok se ne dobije tipična konzistencija čokoladnog sosa. Mešajte na svakih 20 sekundi tako da čokolada ne bude preterano vruća.
Sastavljanje
Stavite jedan sloj na dno tepsije od 23 cm sa pokretnim prstenom. Namažite polovnom čokoladnog sosa svuda po brauni kori.
Sada je trenutak da odlučite da li ćete zamrznuti vašu brauni tortu tako što ćete dodati sladoled ili da koristite samo čokoladni sos.
Ukoliko odlučite da zamrznete, rasporedite na čokoladni sos 1.4 l do 1.9 l kutiju sladoleda po vašem izboru i ravnomerno rasporedite. Pazite da ne prepunite kalup kako biste imali mesta za drugi sloj.
Zalijte s još čokoladnog sosa po želji. Stavite drugi sloj braunija odozgo. Zamrznite na barem 12 sati ili dok se ne stegne. Isecite na tanke kriškice pre serviranja i pospite ostalim čokoladnim sosom.
Čuvajte ostalu čokoladnu tortu u zamrzivaču do 1 mesec. Čuvajte ostatak sosa u frižideru do nedelju dana i zagrejte u mikrotalasnoj nekoliko sekundi pre serviranja.
Pospite sladoled tortu omiljenim orašastim plodovima, ukoliko vam se dopada ili drugim po vašem izboru. Uživajte u ovom ukusnom uskušenju!
Top saveti
Pomešajte sastojke žicom rukom i dok se ne sjedine. Mešanje ili korišćenje električnog miksera ubacuje suviše mnogo vazduha u testo i slojeve čini hrskavim, umesto da budu mekani.
Za testo možete koristiti prirodni kakao u prahu ili prerađeni holandski. Holandski kakao u prahu je tamnije boje i njega sam koristila.
Nakon pečenja ostavite slojeve da se ohlade do sobne temperature pre nego što ih napunite sladoledom.
Najlakše je ako imate blago istopljen, ali i dalje tvrd sladoled s kojim ćete raditi. Dobra preporuka je da ga stavite na radnu površinu na 5 minuta pre nego što budete spremni da ga koristite. Nakon toga bi trebalo lako da izađe iz posude.
Možete da pripremite sjajnu brauni tortu samo sa čokoladnim sosom kao opcijom.