Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Prženi štapići sa sirom za doručak

Prženi štapići sa sirom za doručak

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Prženi štapići sa sirom za doručak
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
05/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
12
"Sa ovim prženim štapićima barem ćete biti 100% sigurni da nećete biti gladni posle doručka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g
  • skrob - 20 g, prirodni, kukuruzni
  • jaje - 1 komad
  • kiselo mleko - 160 g
  • soda bikarbona - 5 - 7 g
  • ulje - 20 g + za podmazivanje ruku
  • so - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 1 prstohvat
  • sir - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ako želite da raznovrsite svoja jutra doručkom drugačijim od poznatih buhtli i mekika, onda su ovi štapići piroške jedan od načina.

Osim drugačijeg oblika, tradicionalnog su ukusa, ali sa neverovatnom hrskavom koricom i mekom unutrašnošću.

Prženi štapići se brzo pripremaju, što ih čini pogodnim za doručak radnim danima kada nemamo mnogo vremena za avanture u kuhinji.

Testo se pravi slično onom za mekike tako što skrob u njemu doprinosi nežnijoj i laganijoj strukturi, iako je to mala količina. Za dodatno mešenje ja dodajemo i više njega kada je neophodno, budući da u zavisnosti od veličine jajeta ili gustine mleka svaki put testo bude drugačije po gustini i tada, ukoliko je potrebno, se dodaje brašno ili skrob.

Jaje se muti sa solju i šećerom i u njega se sipa ulje i kiselo mleko. Ja koristim ono koje je iz mreže prodavnica, a ne domaće, dodajem i kašičicu sirćeta s obzirom na to da kupljena mleka nisu mnogo kisela.

U mleko se stavlja soda i lagano se meša bez da se pomeša sa ostalim sastojcima. Ostavlja se da nadođe.

Sipaju se i brašno i skrob i umesi se glatko testo. Ne mesi se dugo, već samo dok se ne objedine sastojci. Po potrebi, kao što smo rekli, dodaje se još brašna dok se ne dobije meko, ali ne preterano lepljivo testo.

Od njega se kidaju lopte i spljeskaju se u duguljasti kalup. Po dužini u ivicu se izmrvi sir i uvija i zatvara. Dobijeni štapić se tanji još između dva dlana.

Štapići se prže u zagejanom ulju dok ne postanu zlatkasti. Temperature ne sme da bude maksimalna, već umerena, da ne bi ostali sirovi iznutra.

Prženi štapići sa sirom za doručak se vade na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.

Prženi štapići se jedu topli sa kiselim mlekom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: