Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Rošava pita

Rošava pita

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Rošava pita
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Pokazalo se da je ova nemarna pita toliko ukusna, da se pitamo da li joj je zapravo u tome i čar"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • kore za pitu - 400 g
  • ulje - 90 ml
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - za mazanje posude za pečenje
  • sir - 300 g
  • sveže mleko - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi korak je da izvadimo kore iz paketa. Mažemo posudu uljem po dnu. Uzimamo jednu koru i izgnječimo je blago sa dve ruke. Stavljamo je na dno.

Posle drugu i stavljamo do prve, tako da se prekrije dno. Cilj je da se izgnječi kora, da bude rošava, ali ne spljoštena. Namrvimo sir u posudu. U drugu posudu stavljamo pet jaja, prstohvat soli, pola šolje svežeg mleka.

U kiselo mleko stavljamo kašičicu sode za hleb. Nakon što se aktivira soda i naraste mleko stavljamo ga u jaja. Stavljamo i kiselo mleko u druge sastoke. Skroz na kraju dodajemo sir. Mešamo sve.

Uzimamo kutlaču smese i stavljamo preko kora. Slede opet dve izgnječene rošave kore. Opet smesa ravnomerno doozgo, Izgnječimo opet koru, do nje stavljamo još jednu. Sledi opet kaša.

Ređamo sve kore i kašu dok se ne potroše. Završavamo jednom korom i sa malo kaše. Pečemo pitu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: