Način pripreme
U klasičnoj francuskoj tradiciji ćete napraviti ovaj aromatični sos u tiganju tako što ćete prvo smanjiti vino i limun, nakon čega ćete ga koristiti kako biste odvojili zapečene komade ribe od dna. Dodavanje sitno iseckanog maslaca formira emulgovani sos koji je najbolje da se jede odmah - što je lakouraditi, s obzirom na to da je sos neverovatno ukusan!
U tiganju pomešajte luk, vino i limuno sok i ostavite da provri. Kuvajte dok se tečnost ne smanji do 1/4 šolje, približno 7-10 minuta.
Sitno iseckajte maslac tako što sačuvate 2 supene kašijke za pripremanje ribe.
Kada se tečnosti smanje, skinite šerpu sa ringle i mešajte 4 supene kašike maslaca, kapar, 1/4 kašičice soli, crni biber, majčinu dušicu i origano. Ostavite da stoji na ringli kako bi se ugrejalo tako što se s vremena na vreme meša kako bi se sačuvao emulgirani sos.
U velikom tiganju za sote istopite ostale 2 supene kašike maslaca na umerenoj vatri. Pospite ostalom solju po ribljim filetima i stavite ih u tiganj. Kuvajte 3-4 minute sa jedne strane, nakon čega pažljivo zavrtite ribu. Kuvajte dok se riba ne skuva, otprilike 4-6 minuta više. Premestite ribu crvenog zubatca tako da se ne zalepi za tiganj, smanjite ringlu.
Prebacite skuvanu ribu na tanjir ili tanjire za serviranje. Odmah sipajte sos u vrući tiganj tako što ostružete komadiće ribe, nastavljate da mešate dok se sve ne pomeša. Zalijte ribu sosom i servirajte.
Predlozi za serviranje:
Ovo jelo je predivno bogato tako da bi jedna strana od spanaća ili dinstanog povrća (boranija, brokoli, tikvice, skuvani krompir, šargarepe) bila savršena. Prepečeni bageti ili pirinač bi takođe bili sjajni.
Uživajte u filetu od crvenog zubatca sa sosom!