Način pripreme
Svako ima svoje omiljene klasične recepte koje često sprema kod kuće. Klasična musaka je bez sumnje jedno od tih jela, koja su omiljena i koja većina ljudi voli.
Delim sa vama i moju klasičnu musaku.
Krompire ogulim i stavljam u veliki posudu sa vodom.
Luk sitno iseckam i propržim u ulju dok ne omekne i ne dobije veoma laganu boju (ponekad dodajem i šargarepu zajedno sa lukom).
Stavljam mleveno mesto, začine, iseckan peršun, so i paradajz pire, ili izrendan paradajz koji treba da bude sočan i dobro sazreo. Ako želim da pojačam ukus, dodajem kašiku paradajz koncentrata.
Energično mešam drvenom kašikom kako bi se zapržilo mleveno meso i kako bi se pretvorilo u mrve. Sipam i malo vode, razmućene sa paradajz pirom ostalim po zidovime teglice.
Seckam krompire na male kockice i stavljam ih u mleveno mesto, dobro mešajući.
Sada je momenat da se proceni koliko tačno da se doda krompira - ako mleveno meso preovladava, gulim i sečem još kako bi odnos bio ravnomeran i niti jednog, niti drugog da ne bude više.
Dodatno začinim sa još soli i začina, ako je potrebno i prebacujem u tepsiju. Sipam vodu, lepo da pokriva sastojke i ubacuje u prethodno zagrejanu rernu na 190°C.
Nakon otprilike 40 minuta, ako još uvek tečnost nije uzavrela, povećavam temperaturu do 210 i ostavljam tako vodu da brzo ispari.
Tada dolazi red na preliv za koji sve sastojke dobro umutim zalivam musaku.
Zapečem dok ne uhvati zlatkastu koricu, vadim iz rerne i pokrivam folijom i odozgo krpom na 10-15 minuta.
Serviram domaću musaku sa lepim i gustim kiselim mlekom, posutu svežim i iseckanim peršunom.
Moja klasična musaka je prava i neodoljiva!