Moja klasična musaka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Moja klasična musaka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
88 min.
Porcije
12
"Još uvek ne poznajemo osobu koja ne voli klasičnu musaku"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g, smesa
  • krompir - 6 - 7 komada, veći
  • luk - 1 srednja glavica
  • paradajz pire - 200 g ili izrendan svež paradajz
  • peršun - 3 - 4 grančice
  • ulje - 1/2 šoljica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica ili po ukusu
  • nana - 1 prstohvat, sušena
  • so - po ukusu
  • Za preliv
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 450 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • brašno - 3 supene kašike, sa zaobljenim vrhom
  • prašak za pecivo - 1/3 kašičica
  • crni biber - 1 - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Svako ima svoje omiljene klasične recepte koje često sprema kod kuće. Klasična musaka je bez sumnje jedno od tih jela, koja su omiljena i koja većina ljudi voli.

Delim sa vama i moju klasičnu musaku.

Krompire ogulim i stavljam u veliki posudu sa vodom.

Luk sitno iseckam i propržim u ulju dok ne omekne i ne dobije veoma laganu boju (ponekad dodajem i šargarepu zajedno sa lukom).

Stavljam mleveno mesto, začine, iseckan peršun, so i paradajz pire, ili izrendan paradajz koji treba da bude sočan i dobro sazreo. Ako želim da pojačam ukus, dodajem kašiku paradajz koncentrata.

Energično mešam drvenom kašikom kako bi se zapržilo mleveno meso i kako bi se pretvorilo u mrve. Sipam i malo vode, razmućene sa paradajz pirom ostalim po zidovime teglice.

Seckam krompire na male kockice i stavljam ih u mleveno mesto, dobro mešajući.

Sada je momenat da se proceni koliko tačno da se doda krompira - ako mleveno meso preovladava, gulim i sečem još kako bi odnos bio ravnomeran i niti jednog, niti drugog da ne bude više.

Dodatno začinim sa još soli i začina, ako je potrebno i prebacujem u tepsiju. Sipam vodu, lepo da pokriva sastojke i ubacuje u prethodno zagrejanu rernu na 190°C.

Nakon otprilike 40 minuta, ako još uvek tečnost nije uzavrela, povećavam temperaturu do 210 i ostavljam tako vodu da brzo ispari.

Tada dolazi red na preliv za koji sve sastojke dobro umutim zalivam musaku.

Zapečem dok ne uhvati zlatkastu koricu, vadim iz rerne i pokrivam folijom i odozgo krpom na 10-15 minuta.

Serviram domaću musaku sa lepim i gustim kiselim mlekom, posutu svežim i iseckanim peršunom.

Moja klasična musaka je prava i neodoljiva!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: