Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Dijetalna pastrmka u rerni

Dijetalna pastrmka u rerni

ZoriZori
Guru
8932865k
Dijetalna pastrmka u rerni
Fotografije: Zori
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Ukusna, zdrava i bez suvišnih kalorija - savršena dijetalna pastrmka u rerni"

Potrebni sastojci

  • pastrmka - 2 komada (svaka po 700 g)
  • beli luk - 4 čena, iseckana na kriškice
  • beli luk - 4 čena, celi, neoguljeni
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • ruzmarin - 3 - 4 struka
  • žalfija - 4 - 5 svežih listova
  • crni biber
  • so
  • limun - 2 komada
  • limun - 1/2 komada, iseckan na polumesece
* merne jedinice

Način pripreme

Pastrmke se očiste od krljušti i iznutrica. Krljušt se čisti (za taj cilj možete da koristite gulilicu za povrće tako što ćete klizati gulilicom u smeru od repa ka glavi).

Pastrmke se ponovo operu pod mlazom vode i ostavljaju se na kratko u đevđiru kako bi se ocedili od vode. Po koži ribe oštrim nožem se prave dijagonalni prorezi od 4-5 cm.

Pastrmke se posole solju i crnim biberom iznutra i spolja (u razrezima takođe), polivanu se (ponovo spolja i u stomacima) sokom od oba limuna i ostavljaju se sa strane na 20 minuta.

U svaki prorez riba stavlja se po kriškica belog luka iseckanog na kružiće, ukoliko vam ostanu stavite ih u njihove stomake. Celi čenovi belog luka, pola limuna iseckanog na polumesece, ruzmarin i žalfija se raspoređuju u stomake.

Svaka pastrmka se stavlja u aluminijumske listove folije stavljene jedan na drugi i list papira za pečenje. Zaliva se maslinovim uljem i riba se uvija u paketić. Paketići se prebacuju u tepsiju, odozgo se cela tepsija pokriva još jednim listom aluminijumske folije.

Tepsija se stavlja na srednju rešetku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pastrmke se peku otprilike 40 minuta.

Nakon toga se skida gornji list aluminijumske folije, paketići se otvaraju i tepsija se vraća u rernu na 10-15 minuta dok pastrmke ne dobiju apetitnu boju.

Pastrmke se poslužuju raspoređene u porcije, zalivaju se ukusnim sosom kojeg su ispustile i garniraju se svežom salatom po vašem ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti