Način pripreme
Pastrmke se očiste od krljušti i iznutrica. Krljušt se čisti (za taj cilj možete da koristite gulilicu za povrće tako što ćete klizati gulilicom u smeru od repa ka glavi).
Pastrmke se ponovo operu pod mlazom vode i ostavljaju se na kratko u đevđiru kako bi se ocedili od vode. Po koži ribe oštrim nožem se prave dijagonalni prorezi od 4-5 cm.
Pastrmke se posole solju i crnim biberom iznutra i spolja (u razrezima takođe), polivanu se (ponovo spolja i u stomacima) sokom od oba limuna i ostavljaju se sa strane na 20 minuta.
U svaki prorez riba stavlja se po kriškica belog luka iseckanog na kružiće, ukoliko vam ostanu stavite ih u njihove stomake. Celi čenovi belog luka, pola limuna iseckanog na polumesece, ruzmarin i žalfija se raspoređuju u stomake.
Svaka pastrmka se stavlja u aluminijumske listove folije stavljene jedan na drugi i list papira za pečenje. Zaliva se maslinovim uljem i riba se uvija u paketić. Paketići se prebacuju u tepsiju, odozgo se cela tepsija pokriva još jednim listom aluminijumske folije.
Tepsija se stavlja na srednju rešetku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pastrmke se peku otprilike 40 minuta.
Nakon toga se skida gornji list aluminijumske folije, paketići se otvaraju i tepsija se vraća u rernu na 10-15 minuta dok pastrmke ne dobiju apetitnu boju.
Pastrmke se poslužuju raspoređene u porcije, zalivaju se ukusnim sosom kojeg su ispustile i garniraju se svežom salatom po vašem ukusu.
Prijatno!