Način pripreme
Operite kestenje pod mlazom vode. Stavite ih u šerpu i stavite na ringlu da se kuvaju. Nemojte ih unapred zasecati, kada su dobro kuvani oni će se sami rastvoriti.
Po tom znaku ćete videti da su gotovi. Operite ih hladnom vodom.
Čim se blago ohlade, pažljivo ih ogulite. Nemojte ostavljati nijedno vlakno, zato što će ono dati gorak ukus kestenja. Ako naiđete na crne ili trule, bacite ih.
Oguljeno kestenje gnječite viljuškom i odvojte sa strane.
Luk i celer očistite i sitno iseckajte.
Dinstajte ih u zagrejanom maslacu dok ne počnu da mekšaju. Dodajte otprilike 3 šolje vrele vode i vratite kesten pire u posudu.
Nakon otprilike pola sata kuvanja na tihoj vatri, red je da dodamo i pavlaku. Sipajte je u tankom mlazu, tako što u isto vreme neprestano mešate.
Ovde je mesto da procenite da li je supa od kestenja odgovarajuće gustine. Ako više volite da je ređa - dodajte još malo vrele vode.
Lično ja volim da bude gušća. Začinite je solju i crnim biberom po ukusu.
Pasirajte francusku supu od kestenja i servirajte toplu i listiće bosiljka za ukras i aromu.