Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Pršuta»Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva

Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva
Fotografije: Maria Bojilova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Odlično meze od pršute od svinjskog mesa po receptu šefa Mančeva"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontrafile - 3700 g
  • aleva paprika - 270 g
  • crni biber - 70 g
  • piskavica - 370 g
  • dimljena aleva paprika - 175 g
  • čubar - 370 g
  • morska so - 3700 g
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko kontrafile se veoma dobro opere. Očisti se od žilica.

U duboku tepsiju se sipa morska so. Dodaje se voda i veoma dobro se izmeša.

U vodu se namoči meso tako što meso mora da bude pokriveno vodom. Ostavlja se da odstoji 8 sati.

Nakon toga se meso vadi iz soli i veoma dobro se opere.

Stavlja se u duboku posudu i zaliva se hladnom vodom tako da bude pokriveno vodom.

Ostavlja se da odstoji 10 sati tako što se na polovini vremena vode prosipa i zameni se novom vodom.

Nakon što je odstajalo u vodu, meso se vadi i veoma dobro se posuši.

Aleva paprika crni biber, piskavica, dimljena aleva paprika i čubar se veoma dobro izmešaju.

Meso se uvalja u začine sa svih strana kako bi upilo začine.

Ređase na drvenu dasku, odozgo se stavlja druga drvena daska i pritišće se nečim teškim.

Ostavlja se pritisnutom nečim teškim 10 sati.

Nakon toga se meso vezuje u jednom kraju zamkom i ostavlja se da visi 5 dana na provetrenom mestu na temperaturi od 5-7 stepeni kako bi se pršuta osušila.

Pršuta od svinjskog kontrafilea po receptu Ivana Mančeva je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: