Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača sa maslacem

Praznična pogača sa maslacem

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Praznična pogača sa maslacem
Fotografije: Doni Niki
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Praznična pogača sa maslacem, koju odmah sa zadovoljstvom kidamo na komade"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (2 žumanca se odvajaju za premazivanje)
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • so - 2 kašičice
  • sveže mleko - 300 ml
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • brašno - 5 supenih kašika
  • sirće - 2 supene kašike
  • brašno - 1.200 kg, otprilike
  • kravlji maslac - 70 g, meki
  • kravlji maslac - 100 g, za premazivanje kora i za detalje
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U zagrejano mleko se dodaju: kvasac 42 g, 2 supene kašike šećera i 5 supenih kašika brašna, meša se dobijena smesa, pokriva se folijom i ostavlja se da se kvasac aktivira. Ovo oduzima otprilike 20 minuta.

U posudi se umute jaja sa kiselim mlekom, solju, sirćetom i uljem. Kada je kvasac aktiviran (uduplao je svoj obim), dodaje se u ostale sastojke. Dodaje se prosejano brašno i počinje mešenje testa za pogaču.

Kada se dobije dobro umešeno i glatko testo, istrlja se istopljeni maslac (70 g) dok se u potpunosti ne upije.

Gotovo testo se premazuje uljem, stavlja se u odgovarajuću posudu, pokriva se folijom ili krpom i ostavlja se da udvostruči zapreminu, ovo oduzima otprilike sat vremena (zavisi od temperature u prostoriji).

Gotovo testo se oblikuje na sledeći način:

Rasteže se pomoću kuhinjske vage - 5 loptica po 250 g tako što se svaka od njih posipa brašnom i razvija se oklagijom u koru prečnika 28 cm, premazuje se maslacem i stavlja se u nauljenu tepsiju /28 cm/ jedna na drugu.

Pomoću oštrog noža ili sekača za testo se prave razrezi koji ne stižu do kraja kora kako bi se dobilo 8 trouglova. Svaki trougao se okreće i podvija ispod ruba pet kora, ovo se radi sa svim trouglićima.

Od ostalog testa se razvija 6 loptica po 120 g. Od 4 loptice se oblikuju ovalne kore, premazuju se maslacem i seku se na tri trake, od kojih se pletu pletenice, koje se uvijaju u ružicu i ređaju se u unutrašnji deo oblikovanog borda. Od pete loptice se pravi centar pogače.

Šesta loptica se razvija u koru i seče se na trougliće koji se oblikuju kao listovi i stavlja se oko centralne loptice. Pomoću sekača margarita od ostalog testa se seku cvetići i stavljaju se za dekoraciju na nekoliko mesta po pogači.

Oblikovana pogača se ostavlja na 20-30 minuta da naraste, nakon čega se premazuje umućenim žumancima, svežim mlekom i uljem, posipa se semenkama i peku se na donjem grejaču 20 minuta na 170°C, nakon čega se uključuje gornji grejač. Peče se dok praznična pogača ne bude gotova, proverava se štapićem. Kada je gotova, premazuje se maslacem.

Prijatno sa našom prazničnom pogačom sa maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: