Način pripreme
Aktivira se kvasac tako što se izdrobi u toplo sveže mleko sa jednom kašikom šećera i ostavlja se na toplom dok se odozgo ne pojave mehurići. Odvaja se jedno žumance za premazivanje dobijene pogače odozgo, ostala jaja se mute viljuškom sa solju.
U udubljenje brašna se sipa aktivirani kvasac, jaja, ulje i mesi se srednje meko testo. Ostavlja se na toplom da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu. Odvaja se mala loptica za sredinu, a ostalo testo se deli na dva dela.
Prva se razvija u okruglui koru, seče se na 8 trouglova i uvijaju se u kiflice. Stavlja se po zidovima tepsije 26 cm. Drugi deo se deli na 6 lopti. Raspoređuju se kao drugi red i u sredinu se stavlja odvojena lopta testa.
Oblikovana pogača se ostavlja da se odmori na još 20 minuta, premazuje se umućenim žumancem i posipa se belim i crnim biberom. Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 35 minuta. Pravi se proba čačkalicom - da nema testa po njoj.
Po potrebi uskršnja pogača sa susamom se pokriva folijom da ne pregori. Vadi se i premazuje se maslacem za meku koricu! Pokriva se krpom, posle se servira na Uskršnju trpezu!