Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Turšija pikantna cvekla

Turšija pikantna cvekla

ZoriZori
Guru
8932865k
Turšija pikantna cvekla4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
10
"Turšija od pikantne cvekle - nešto čega se ne bismo setili, ali ćemo sa zadovoljstvom probati"

Potrebni sastojci

  • za teglu od 3 l
  • cvekla - 1 kg
  • prokuvana surutka - 1 šolja
  • mineralna voda - 2 l ili izvorska
  • morska so - 3 supene kašike
  • đumbir - 3 supene kašike, izrendan koren ljuštilicom
  • beli luk - 3 krupna čena
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i ogulite cveklu, isecite je na krupne komade, stavite je u teglu od tri litre tako što treba da se napuni 1/3 tegle. Nakon toga dodajte prokuvanu surutku od kiselog mleka, vodu i so. Dodajte đumbir oljušten ljuštilicom na tanke trakice i čenove belog luka oguljene i presečene nožem kroz vrh.

Ostavite malo mesta između gornjeg dela tečnosti i grla tegle, otprilike 2 prsta i protresite ili izmešajte drvenom kašikom kako bi se so istopila.

Držite teglu na sobnoj temepraturi i skidajte poklopac svakog dana kako bi se oslobodio od gasova koji su se formirali prilikom fermentacije. Umesto poklopca možete staviti gazu pričvršćenu gumicom za grlo tegle.

Svaki dan mora da se trese tegla ili da se meša sadržaj drvenom kašikom.

Proces fementacije turšije traje od sedam dana, do dve nedelje u zavisnosti od temeprature u prostoriji.

Ako procenite, možete dodati dodatno soli po ukusu.

Pojava gaziranih mehurića je znak da je cvekla gotova i nakon toga možete da je prebacite u manje tegle, tako što je zalijete proceđenim sokom. Zatvara se čepovima i čuva se u frižideru, nije potrebna sterilizacija.

Cvekla ima kiseo ukus, podseća na kiseli kupus ili kisele krastavčiće, ali je gušće teksture od njih.

Cvekla može da se koristi samostalno kao salata ili da je dodate u druga jela (supe, boršč, đuveče itd.)

Turšija pikanta cvekla je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: