Način pripreme
Čeri paradajz se opere i stavlja u posudu za pečenje. Odozgo se zaliva maslinovim uljem, dodaju se istucani čenovi belog luka, 1/2 kašičice crnog bibera i malo soli.
Nakon mešenja oblikuje se mesto u centru i u njega se stavlja sir. Odozgo sir se posipa ostalom supenom kašikom maslinovog ulja i sa malo crnog bibera.
Tepsija se stavlja u rernu i peku se na 200 stepeni otprilike 30 minuta ili dok ne počnu da pucaju.
Na sredini pečenja u šerpi sa posoljenom vodom se skuva testenina prema uputstvima na pakovanju, tako što se meša nekoliko puta da se ne bi zalepila. Gotova testenina se ocedi (sačuva se malo vode za kasnije).
Ispečeni čeri paradajz se vadi iz rerne i odmah se meša sa iseckanim bosiljkom i peršunom.
Pomoću velike kašike se pritiska zajedno sa sirom i izmeša se.
U njega se dodaje oceđena testenina i malo vode u kojoj je ključala.
Testenina se meša kako bi se za nju zalepio dobijeni sos i po želji se dodaje još malo iseckanog svežeg bosiljka. Servira se dok je još topla.
Jednostavna testenina sa sirom je gotova.