Način pripreme
Svinjsko srce se opere dobro i ubacuje se u dva litra kipuće vode. Kuva se dok ne bude gotovo (oko 30-40 minute) i izvadi se da se ohladi.
Dobijeni bujon se procedi.
Priprema se povrće - oljušti se, opere se i iseče na sitno ili se narenda. Ostavljaju se sveži listovi celera za posipanje na kraku.
Povrće se zaprži u dubokoj posudi sa zagrejanim uljem, pri čemo se dodaju redom luk, celer i šargarepa na 2-3 minuta.
Dodaje se aleva paprika, meša se i sipa se pola šolje bujona. Sve se dinsta 5-6 minuta pod poklopcem.
Prohlađeno srce se seče na sitno i dodaje se u omekšalo povrće.
Smesa se začinjava nanom i solju i sipa se u posudu s proceđenim bujonom.
Sačeka se da provri 10-15 minuta i dodaju se rezanca. Dok ukusna svinjska čorba vri, priprema se zaprška od umućenog mleka sa jajetom i prstohvatom soli.
U nju se dodaju usitnjeni sveži listovi celera, Nakon 5 minuta kada su rezanca gotova, sipa se zaprška za čorbu uz neprestano mešanje.
Posuda se sklanja sa vatre i čorba od svinjskog srca je spremna za konzumaciju.