Način pripreme
Da bismo napravili testo prrvo pomešamo u dubokoj posudi brašno, so. Pravimo malo udubljenje u sredini i sipamo vodu. Dodajemo šećer, suvi kvasac i maslinovo ulje.
Ne čekamo, zamesimo jedno ukusno meko testo za picu. Stavljamo ga u posudu, pokrivamo krpom ili streč folijom i ostavljamo da nadođe 30 minuta. Ja lično uključim rernu na 50 stepeni i ostavljam tamo da nadođe kada nemam vremena.
Sos za picu pravimo tako što pomešamo sos od paradajta, so, biber i suve začine* - origano, majčina dušica, estragon, prstohvat ošećera. Lepo promešamo i sos je gotov.
Masline i pečurke sečemo na krugove. Rendamo kačkavalj, a šunku sečemo na kockice.
Vraćamo se natesto, vadimo ga iz posude i malo premesimo, 1-2 minuta. Podelimo na 5 jednakih delova veličine loptice. Od svake loptice razvijemo normalnu picu, odmah je stavljamo na papir za pečenje da se ne lepi.
Pravimo male rupe na kori viljuškom. Tako se neće savijati testo prilikom pečenja. Nanesemo malo sosa, samo na jednu stranu domaće pice. Tj. drugu ostavljamo suvu.
Preko sosa stavljamo kačkavalj, a preko šunku, nakon toga masline i pečurke. Poklopio suvu stranu i pokvasimo ivice vodom da se zalepi. Pritiskamo viljuštom da dobro izgleda.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta ili dok ne dobije lepu crvenu boju. Nakon što se ispeče, posipamo čubrom ili origanom i serviramo kalcone picu.
Neka vam je slatko sa mojom picom kalcone!