Način pripreme
Piletinu dobro operite i osušite. Pola kilograma, otprilike jedan file, isecite na kockice srednje veličine.
Otopite jednu supenu kašiku kokosovog ulja (može i maslinovog) i u njega dodajte kafenu kašikicu limunovog soka i jednu kašikicu morske soli.
Piletinu prebaciti u činiju i preliti sa smjesom, mešajući da se ravnomerno rasporedi na sve kockice. Ostaviti u frižideru da odstoji pola sata.
Avokado presecite na pola, i supenom kašikom izvadite avokado iz njegove kore.
Staviti u duboki tanjir, a zatim viljuškom pasirati dok se ne dobije smesa nalik pašteti. Grudvica ne bi trebalo da bude.
U avokado pastu dodati, ½ kafene kašikice belog bibera, dve kafene kašikice limunovog soka, jednu kašikicu morske soli, dve kašikice suvog peršuna, može i svežeg i seme lana, tri kašikice.
Tri kriške pršute isecite na tanke trakice.
Beli luk isecite na što sitnije kockice.
Na zagrejanoj tavi otopite jednu kašiku kokosovog ulja i smanjite temperaturu.
Dodati luk i propržiti dok omekša, paziti pri tom da ne zagori. Dodati pršutu i pržiti tek da počne da pušta masnoću.
Dodati pastu sa avokadom, i na niskoj temperaturi sve sjediniti.
Kada se pasta malo proprži, dodati u nju 400 ml pavlake za kuvanje sa 10% mlečne masti.
Mešati dok celi sos ne poprimi ravnomernu zelenu boju.
Na drugom tiganju na kokosovom ulju propržiti pripremljenu piletinu. Paziti da ne dobije koricu.
Kada je piletina gotova, premestiti je u tavu sa sosom.
Mešati na najnižoj temperaturi da odstoji jos desetak minuta dok piletina upije sos i omekša.
Uz piletinu u avokado sosu kao prilog idealno ide obareni krompir, preliven maslinovim uljem.
Uživajte.