Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od belog luka»Madridska supa sa belim lukom i šunkom

Madridska supa sa belim lukom i šunkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Madridska supa sa belim lukom i šunkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Zimska supa bogata ukusima koja će vam zagrejati dušu"

Potrebni sastojci

  • šunka serano - 100 g
  • beli luk - 10 čenova
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • jaja - 2 komada
  • bujon - 1.5 l (od povrća ili mesa)
  • so - po želji
  • hleb - za posluživanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ova supa od belog luka je jedna od tradicionalnih i najpoznatijih španskih supa. Pripremala se tokom godina siromaštva kada je bila nestašica sastojaka, ali je u svakom domu bilo osnovnih sastojaka - maslinovo ulje, beli luk, šunka, jaja i stari hleb.

Pored toga što je ukusna, madridska supa sa belim lukom i šunkom je veoma zdrava i bori se sa raznim gripom i prehladama.

Evo i kako da je spremite brzo i lako:

Ogulite i naseckajte čenove belog luka. Naseckajte i šunku na sitne komadiće.

Zagrejte maslinovo ulje i stavite prvo beli luk da pusti aromu. Nakon toga stavite da se proprži i šunka (vatra ne sme da bude mnogo jaka).

Odjednom sipajte jednu punu kašiku lepe aleve paprike i kratko mešajte.

Sipajte bujon i kuvajte poklopljeno 20 minuta.

Po originalnom receptu supa vri zajedno sa hlebom izmrvljenim u nju, ako želite da je napravite tako. Međutim, ja više volim da hlepčić bude posebno ili u krajnjem slučaju, dodat u bujon, ali tek na kraju prilikom serviranja.

Direktno unutra razbijte dva jaja i mešajte kako bi se pretvorili u komadiće. Ako želite možete dodati i više jaja.

Probajte da li je slano. S obzirom na to da šunka prilikom propržavanja ispušta dosta soli, u većini slučajeva nije potrebno više soli.

Poslužite aromatičnu i hranljivu supicu dok je vruća.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: