Način pripreme
Rernu zagrejte do 200 stepeni i stavite papir za pečenje u tepsiju, stavite pileće grudi na nju, pospite ih solju i crnim biberom i posolie ih sa jednom, dve supene kašike maslinovog ulja. Oljuštite glavice belog luka od spoljašnjih ljuspi i dodajte i njih u tepsiju.
Meso pecite dok ne bude gotovo i dok se beli luk ne ispeče i karamelizuje. Naseckajte ili iskidajte pečene pileće grudi, a ispečeni beli luk izvadite iz ljuspi, pažljivo prstima pritiskajući čenove belog luka, iseckajte ih.
U veliku šerpu stavite 3-4 supene kašike maslinovog ulja i propržite sitno naseckan crni luk, strukove celera i šargarepu dok ne postanu zlatkasti. Dodajte pileći bujon i ostavite ukusnu supu sa pečenim piletom i karamelizovanim belim lukom da krčka na slaboj ringli otprilike 15 minuta. Zatim dodajte ispečene pileće grudi i beli luk i ostavite supu od piletine da se kuva još desetak minuta.
Odvojte dve kutlače bujona, koliko je potrebno da se tečno blago ohladi da se zaprška ne bi opresekla i pomešaju se jaja umućena u penu i sok od jednog limuna.
Zaprška za supu se sipa postepeno uz neprestano mešanje u šerpu i supa se vraća na vatru da malo krčka još nekoliko minuta.
Na kraju se u gotovu ukusnu supu sa pečenim piletom i karamelizovanim belim lukom dodaje i kravlji maslac, začnjava se solju i crnim biberom po ukusu i meša se dok se maslac ne istopi. Posipa se sitno naseckanim listovima peršuna i celerom.
Prijatno sa ovom ukusnom francuskom supom!