Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Božićna speltina pogača sa uljem

Božićna speltina pogača sa uljem

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Božićna speltina pogača sa uljem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
110 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
10
"Sjajna pogača koja može da ukrasi trpezu za praznik"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg
  • topla voda - 500 ml
  • suvi kvasac - 21 g
  • jaja - 2 komada
  • kozje kiselo mleko - 4 supene kašike + 1 supena kašika za premazivanje
  • ulje - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • Za premazivanje kora
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.

U sredini se pravi udubljenje.

U sredinu se sipa topla voda, suvi kvasac, jaja /1 komad jaje i 1 belance/, kozje kiselo mleko - 4 supene kašike, ulje, šećer i so. Suvi kvasac se ne rastvara posebno pre nego što se doda u brašno.

Mesi se meko testo koje se premazuje uljem i stavlja se u posudu obloženu folijom za sveže čuvanje kako bi nadošlo dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada nadođe, testo se deli na 4 lopte.

Prva lopta se razvija u koru debljine 1 cm.

Stavlja se u tepsiju sa nelepljivim premazom, podmazanu uljem ili u staklenu tepsiju.

Odozgo se premazuje uljem.

Druge dve lopte se razvijaju i premazuju na isti način, tako što se stavljaju jedna na drugu u tepsiju.

Poslednja lopta se razvija i stavlja se u tepsiju tako što se ne premazuje uljem.

Pogača se seče nožem na osam troglova.

Na kraj svakog od osam troglova se seku mali pravougaoni trouglići, tako što se prvi ugao nalazu u centru pogače.

Vrhovi prvog ugla se okreću spolja jedan na drugi na svakoj kori.

U centru pogače vrhovi rasečenih osam delova takođe se okreću ka spolja jedan na drugi.

Pogača se premazuje umućenim žumancem sa kiselim mlekom.

Peče se 50 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Božićna speltina pogača sa uljem je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: