Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Ukusna mekana pogača sa susamom

Ukusna mekana pogača sa susamom

Eli NikolaevaEli Nikolaeva
Početnik
8137
Ukusna mekana pogača sa susamom
Fotografije: Georgi Dimov
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Da umesiš lepu pogaču, da je pospeš susamom, pa da je u zdravlje jedeš"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica, svež
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 600 ml
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 125 g
  • susam
  • sir - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

U posudicu se stavljaju 1 šolja mlakog mleka, 1 supena kašika šećera, kesica kvasca i 2, 3 supene kašike brašna. Sve ovo treba da se aktivira /da nadođe/.

U tepsiju se stavlja prosejano brašno. Pravi se udubljenje u koje se stavlja 1 supena kašika so i umućena jaja /bez jednog žumanca kojim ćemo namazati pogaču/, ostalo mleko i aktivirani kvasac.

Mesi se dok ne prestane da se lepi za ruke, muti se otprilike sto puta. Ostavlja se da nadođe.

Nakon toga, testo se deli na dva dela, razvija se kora koja se maže maslacem /po želji se posipa sirom/, uvija se u rolat i usuče se. Seče se na kolutiće od 3-4 centimetra i ređaju se na rastojanju jedan od drugog.

Sa drugim delom se pravi isto. Ostavlja se da nadođe, maže se žumancem i posipa susamom.

Pogača se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Pogača sa susamom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Veoma ukusna pogač daje mekoću i fin neodoljiv ukus
18.02.2023 15:15
Korisnik#308162
Korisnik#308162
Ovo se pojede dok je vruce
11.02.2023 09:37