Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Turski burek po autentičnom receptu

Turski burek po autentičnom receptu

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102673k264
Turski burek po autentičnom receptu
Fotografije: Albena Asenova
2 / 3
18/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Neodoljivo ukusan autentičan burek Evo ovako se pravi"

Potrebni sastojci

  • turske okrugle kore za pitu - 3 komada
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 150 ml
  • sveže mleko - 300 ml
  • gazirana voda - 150 ml
  • so - 1/4 kašičice
  • sir - 300 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • svež peršun - 1 vezica
  • kravlji maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj izuzetno ukusan turski burek po autentičnom receptu koristila sam ručno razvijane turske kore koje su okruglog oblika, dosta velike i zato su tri bile u potpunosti dovoljne. Majstorski napravljene i mekane poput somota.

Nadev se sastoji od tečnog dela i mešavine od sira sa peršunom.

Za tečni deo u posudi se mute dva jaja i belance trećeg. U njih se dodaju ulje, sveže mleko, gazirana voda i malo sosa. Smesa se meša dok se sastojci u potpunosti ne objedine. Od preliva se odvaja 1/2 šolje za završetak.

Dno tepsije se podmazuje i pokriva prvom korom, ali tako da njeni krajevi vise izvan nje.

Kutlačom se sipa smesa od jaja i mleka i pomoću četke se svuda raspoređuje. Kidaju se komadi od druge kore tako što se blago gnječe i ponovo se zalivaju.

Ponovo sledi red kora i preliv. Ovde se već stavlja sloj izmrvljenog sir pomešan sa sitno naseckanim svežim peršunom. Ponovo se ređaju kore i preliv.

Ostavlja se komad kore veličine tepsije, koje se stavlja na vrh nakon što se zagrnu viseći krajevi prve kore.

U odvojeni preliv se dodaje ostalo žumance trećeg jajeta i tri supene kašike gustog mleka.

Sve se muti, nakon čega se na kraju zaliva burek. Na nekoliko mesto se stavljaju mali komadići kravljeg maslaca za više ukusa i arome.

Burek se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni otprilike 40 minuta dok se ne dobije prijatna boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: