Način pripreme
Punjeno povrće je veoma omiljeno letnje jelo.
Generalno, volimo puno punjenog povrća. Posebno papriku i paradajz, ali i tikvice. Malo me nerviraju jer tikvice, kako god da ih pravite, budu malo vodene dok se kuvaju u šerpi.
Zato sam ovog puta odlučila da ih stavim u tepsiju i ispečem. Ispostavilo se da je to odlična ideja! Postale su i ukusnije nego ikad.
Operite tikvice. Odozgo odrežite drške i kašikom izdubite mesnati deo. Ostavite unutrašnjost za recept za pitu ili tikvice sa palentom, na primer.
Pirinač dobro operite pod tekućom vodom da biste uklonili skrob. Iseckajte luk i beli luk. Očistite i narendajte šargarepu.
U veliki tiganj stavite maslinovo ulje i stavite na vatru. Kada se zagreje, dodajte luk i pržite dok ne postane providan. Dodajte šargarepu i pržite dok ne omekša. Dodajte beli luk, začine i na kraju mleveno meso. Mleveno meso dobro propržiti dok ne porumeni.
Dodajte pirinač i so i pržite dok pirinač ne počne da sija. Dodajte vodu, smanjite vatru i ostavite da se krčka nekoliko minuta, mešajući da se ne „zalepi” za dno, dok ne popije sav sok. Uklonite nadev sa vatre.
Kada se nadev ohladi, napunite tikvice. Stavite ih u veliku šerpu ili pleh za pečenje. Sipajte u pleh i vodu. Tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite biberom i solju. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom ili poklopcem.
Punjene tikvice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pekle su se u mojoj rerni ukupno 2 sata, skidajući foliju poslednjih 15 minuta da se zapeku.
Izvadite jelo od tikvica iz rerne i ostavite da odstoji pola sata pre serviranja.
Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Uživajte u punjenim tikvicama u rerni na grčki način!