Način pripreme
Video sam ovaj recept za pečeno povrće na kanalu Subjektivno o Italiji i odmah sam odlučio da ga isprobam. Rezultat je divno italijansko jelo koje se brzo priprema i pogodno je za lagani ručak ili večeru.
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade i kuvajte u slanoj vodi 15 minuta. Ne kuvajte ga dok se potpuno ne skuva, jer će se raspasti, a i dalje će se peći.
Piletinu isecite na zalogaje i stavite u duboku posudu. U originalnom receptu meso je od grudi, ali sam koristio meso od bataka bez kostiju i kože.
Takođe isecite tikvice na krupnije komade bez ljuštenja.
U posebnoj posudi pomešajte sitno narendan parmezan i prezle i promešajte.
U posudu pored mesa dodajte tikvice i oceđeni krompir.
Dodati sitno seckani peršun, so, biber, izgnječeni čen belog luka, 2 kašike maslinovog ulja i 2/3 mešavine parmezana i prezli.
Sve dobro izmešati i prebaciti u odgovarajući pleh.
Prelijte preostalim parmezanom i prezlama i pokapajte preostalim maslinovim uljem. Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 30 minuta, dok se ne dobije zlatna korica.
Ispala je veoma ukusna i aromatična piletina sa tikvicama i krompirom i hrskavom koricom od parmezana, koju možete poslužiti toplo uz odgovarajuću sezonsku salatu.
Prijatno!