Način pripreme
Prosejte brašno u duboku posudu. Dodajte suvi kvasac i pomešajte dva sastojka.
U sredini napravite udubljenje i dodajte toplo mleko, jaja, šećer, so, ulje i sirće.
Umesite mekano nelepljivo testo. Oblikujte kuglu, prekrijte prozirnom folijom ili toplim čistim peškirom i ostavite na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Pripremite nadev.
Umutite jaje, dodajte kiselo mleko, izmrvljeni kačkavalj i sir. Podeliti fil na 3 dela.
Dignuto testo podeliti na 3 dela. Uzmite jedan deo i razvijte ga u pravougaonik, premažite maslacem, pospite sirom i kačkavaljem i urolajte.
Nauljite kalup za kolače maslacem i pospite brašnom.
Rolat stavite na sredinu pleha i počnite da motate oko podignutog dela.
Uradite isto sa druga dva komada testa. Kada ste umotali treću rolnu, pokrijte kalup krpom i ostavite 15 minuta.
Pre nego što stavite kalup u rernu, penjurliju premažite žumancetom koje smo ranije odvojili od jajeta.
Vazdušastu penjurliju pecite u zagrejanoj rerni na 180-190 stepeni 30-35 minuta.
Kada je vaša uvijena aromatična penjurlija gotova, izvadite je iz rerne, premažite je maslacem i pokrijte čistom krpom dok se malo ne ohladi.
Konzumira se i blago topla ili hladna ova uvijena aromatična penjurlija.
Prijatno!