Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Uvijena aromatična penjurlija

Uvijena aromatična penjurlija

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Šegrt
782216218
Uvijena aromatična penjurlija
Fotografije: Yordanka Vasileva
1 / 3
07/11/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
27 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
62 min.
Porcije
10
"Sa čime ćete pojesti veliki komad ove vazdušaste uvijene penjurlije?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 1 komad + 1 belance
  • sveže mleko - 300 ml toplo
  • ulje - 1 kašika
  • sirće - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 0, 5 kašičice
  • suvi kvasac - 7 g
  • Za nadev
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • sir - 200 g
  • kačkavalj - 150 g rendani
  • kravlji maslac - 50 g za mazanje
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u duboku posudu. Dodajte suvi kvasac i pomešajte dva sastojka.

U sredini napravite udubljenje i dodajte toplo mleko, jaja, šećer, so, ulje i sirće.

Umesite mekano nelepljivo testo. Oblikujte kuglu, prekrijte prozirnom folijom ili toplim čistim peškirom i ostavite na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

Pripremite nadev.

Umutite jaje, dodajte kiselo mleko, izmrvljeni kačkavalj i sir. Podeliti fil na 3 dela.

Dignuto testo podeliti na 3 dela. Uzmite jedan deo i razvijte ga u pravougaonik, premažite maslacem, pospite sirom i kačkavaljem i urolajte.

Nauljite kalup za kolače maslacem i pospite brašnom.

Rolat stavite na sredinu pleha i počnite da motate oko podignutog dela.

Uradite isto sa druga dva komada testa. Kada ste umotali treću rolnu, pokrijte kalup krpom i ostavite 15 minuta.

Pre nego što stavite kalup u rernu, penjurliju premažite žumancetom koje smo ranije odvojili od jajeta.

Vazdušastu penjurliju pecite u zagrejanoj rerni na 180-190 stepeni 30-35 minuta.

Kada je vaša uvijena aromatična penjurlija gotova, izvadite je iz rerne, premažite je maslacem i pokrijte čistom krpom dok se malo ne ohladi.

Konzumira se i blago topla ili hladna ova uvijena aromatična penjurlija.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: