Način pripreme
Prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Prebacite u posudu i napravite udubljenje. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Čim se aktivira, dodati u brašno, sipati toplu vodu i ulje i dobro promešati rukama. Prebacite testo na pult i mesite oko pet minuta. Dodajte novčić umotan u aluminijumsku foliju i mesite testo još 5 minuta.
Podmazati pleh uljem i prebaciti testo u njega. Pokrijte peškirom i ostavite testo da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključujemo rernu na 180 stepeni da se zagreje.
Pogaču oblikujemo po želji uz pomoć dve viljuške i stavimo da se peče oko 25 - 30 minuta u zagrejanoj rerni.
Pogaču sa sodom nakon što je pečena navlažite hladnom vodom i umotajte je u krpu na 20 minuta da se odmori ili, kako kažu stari, da obiđe njive.
Prijatno!