Način pripreme
Za recept očistite koprivu ostavljajući samo listove i vrhove. Koristite rukavice za taj cilj ili je prvo poparite u ključaloj vodi i onda skinite drške. Sitno iseckajte koprivu, kao za supu sa povrćem.
Iseckajte luk i beli luk. Šargarepu iseckajte na sitne kockice.
Zagrejte ulje sa maslacem i zapržite povrće, posle dodajte koprivu, a nakon dve minute sipajte i brašno uz mešanje.
Sipajte otprilike litar vode ili bujon od poparene koprive (ali samo ukoliko ste je opranu poparili). Stavite soli po ukusu, kašiku sušenog povrća i crnog bibera.
Na početku intenzivno mešajte da ne ostanu grudvice od brašna. Kuvajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte pirinač i kuvajte još otprilike 15 minuta. Sve treba da bude dobro skuvano, ali ne prekuvano. Voda se doliva po potrebi, u odnosu na to koliko želimo da bude gusta čorba od koprive.
Skinite sa ringle i ostavite jelo da se ohladi na 10 minuta, posle začijte umućenim jajetom ili žumancima zajedno sa kiselim mlekom, malo soli i limunovim sokom.
Jednostavna čorba od koprive - toliko ukusna i zdrava!
Proleće nas daruje mnogim korisnim biljkama i zelenišem koje obavezno uključite u svoj meni. Sledeći put probajte naše recepte sa kiseljakom i zdrava jela sa blitvom.