Način pripreme
Dobro očistite školjke i u šerpi ih zagrejte ključalom vodom kako bi se otvorila njihova školjka.
Zatim izvadite školjke iz šerpe, ponovo ih očistite i stavite ih da se kuvaju u posoljenoj vodi zajedno sa krupno naseckanim celerom, šargarepom, limunom i lovorovim listom.
Krupno naseckajte luk i dinstajte ga u zagrejanom ulju.
Dodajte prethodno opran pirinač i dinstajte otprilike 2-3 minuta, nakon čega dodajte usitnjenu crvenu papriku i paradajz pire.
Zalijte prinač sa školjkama i njihovim bujonom i začinite crnim biberom i solju.
Jelo ostavite da malo vri na tihoj vatri dok se pirinač ne skuva.
Školjke sa pirinčem na sozopolski način su veoma ukusne!
Ako ti se ovaj recept dopao, probajte i naše recepte za školjke sa pirinčem ili školjke na Burgaski način.