Način pripreme
Paprike se operu, pažljivo im se odstrane popklopčići tako što se sačuvaju semenke, očišćene od semenki i sitno se naseckaju za nadev. Drške poklopčića se podseku.
Kinoa i pirianač se operu i prethodno namoče u vodi, ali u posebnim posudama. Kinoa se kuva u kljčaloj posoljenoj vodi.
Za nadev u dubokom tiganju se zagreva ulje, dodaje se sitno naseckan luk, usitnjena šargarepa i semenke paprike.
Dodaje se isceđeni pirinač, malo se zaprži i dodaje se topla voda - koliko je potrebno da pokrije (otprilike 1 šolja), meša se s vremena na vreme dok pirinač ne upije vodu i zatim se dodaje skuvana kinoa, naseckani čenovi belog luka, peršun, divlja nana, majoran, crni biber i so po ukusu.
Proneša se, skine se sa rinlge i nadevom se pune paprike tako što im se otvori zatvaraju poklopčićima.
Ređaju se u podmazanu tepsiju, odozgo se posipaju solju, alevom paprikom i sa malo ulja i peku se u rerni dok ne budu gotove - 15-20 minuta.
Ukusne su kako tople, tako i hladne.
Paprike punjene pirinčem i kinoom su gotove.
Ako ti se recept dopada, probaj i druge naše predloge za posne punjene paprike ili paprike punjene jajima i sirom.