Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Italijanska piletina

Italijanska piletina

IrenaIrena
Početnik
17729689
Italijanska piletina
Fotografije: Irena
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Ne zaboravite da uz italijansku piletinu ide i italijansko vino"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g
  • pavlaka za kuvanje - 500 ml
  • mesnata slanina - 200 g
  • pileće belo meso - 600 g
  • šampinjoni - 600 g
  • trapist - 250 g, ili neki slični tvrdi sir
  • začin - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • origano - po ukusu
  • ulje - prema potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač oprati, staviti u šerpu i naliti vodu. Začiniti prema ukusu, pa kuvati dok pirinač ne bude mekan. Procediti ga i pomešati sa pavlakom za kuvanje.

Slaninu sitno iseći i staviti u tiganj sa zagrejanim uljem. Propržiti i izvaditi na tanjirić.

Pileće belo meso iseći na sitnije kockice i propržiti na masnoći od slanine. Naliti vodu, dodati začin, biber i origano prema ukusu, pa dinstati meso dok ne omekša. Izvaditi ga na tanjir, a masnoću ostaviti u tiganju.

Šampinjone očistiti i iseći na listiće, a zatim ih staviti na masnoću od mesa. Nasuti vodu, začiniti i dinstati dok ne postanu mekani, a voda ne ispari.

Na dno tepsije u kojem će se jelo peći rasporediti pirinač. Preko njega ravnomerno posuti belo meso, slaninu i gljive.

Trapist ili neki drugi sir po ukusu narendati i posuti preko jela.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i zapeći piletinu i pirinač dok se sir ne istopi.

Izvaditi iz rerne, malo prohladiti, pa poslužiti italijansku piletinu uz salatu po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: