Način pripreme
Isecite tikvice na krugove, a luk na polumesec. Ugrejte ulje u tiganju i pržite malo tikvice, a nakon toga i luk dok ne omekša. U pleh, namazan uljem, poređajte jedan sloj tikvica, preklopite ih malo.
Rasporedite preko tikvica i zaprženi luk. U istom tiganju propržite mleveno meso, pritiskajte i mešajte dok ne dobijete mrvice. Začinite začinima - solju, biberom, cimetom i muskantnim oraoščićem.
Sipajte paradajz na kockice i ponovo promešajte. Kuvajte oko 10 minuta ili dok tečnost iz paradajza ne ispari.
Sipajte smesu od mlevenog mesa i paradajza (ocedite ako ima preostale tečnosti) preko poređanih tikvica u plehu. Odozgo poređajte drugi sloj tikvica.
U posudi umutite dva jejeta sa kiselom pavlakom i delom parmezana. Sipajte preko musake. Pospite preostalim parmezanom.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Kad bude gotova, izvadite grčku musaku iz rerne i ostavite da se ohladi pre sečenja i servirajte.
Ako vam se dopada recept, probajte i druge proverene recepte za domaću musaku kao što je ova klasična musaka ili musaka sa tikvicama.