Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Marmelada»Slatko od smokava bez vode

Slatko od smokava bez vode

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87717k
Slatko od smokava bez vode
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
10
"Neki će možda smatrati da je šećera u ovom slatku od smokava bez vode previše. Jeste, ali ako će biti slatko, neka bude slatko"

Potrebni sastojci

  • smokve - 3 kg, dobro sazrele
  • šećer - 2, 5 kg
  • sok od limuna - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Voće operite i stavite u šerpu ili drugu odgovarajuću posudu, u kojoj ćete ih potom kuvati. Sipajte šećer i protresite posudu da se rasporedi po smokvama. Ostavite tako 1 noć na hladnom mestu.

Sutradan je trebalo da se šećer skoro istopio i da se stvorio sirup.

Stavite šerpu sa smokvama na šporet i kuvajte oko 50 minuta - 1 sat na umerenoj vatri. Povremeno mešajte i skidajte belu penu, koja se stvara na površini. Sirup od rastopljenog šećera i izdvojenih sokova voća je najpre redak kao voda, a zatim se postepeno blago zgušnjava.

Isključite ringlu i ostavite da se domaće slatko hladi ceo dan, pa proverite gustinu – tada će biti jasno da li mu i koliko još vremena treba. Vratite na šporet da se kuva još najmanje 10-15 minuta. Volim gušće i tamnije boje, pa kuvam još bar pola sata, ali sve je stvar ukusa i preferencije. Odlučite sami koliko gusto treba da bude vaše slatko.

Ne trudim se da sve smokve budu cele - neke se iskidaju prilikom mešanja, ali to mi nije problem. Ne pomeram semenke koje su se odvojile, jer su jako hrskave i veoma su fine. Ne volim retko slatko sa vodenastim, bistrim, laganim sirupom, pa ga svake godine pravim na način kako sam gore opisala, a sa ponovnim kuvanjem nikad mi nije problem da pogodim konzistenciju. Možda će trajati duže, ali vredi.

Neki će možda smatrati da je šećera u ovom slatku od smokava bez vode previše. Jeste, ali ako će biti slatko, neka bude slatko :) Moram da istaknem da je generalno ovaj način 1:1 (smokva: šećer), ali čak i ja malo smanjim šećer.

Sok od limuna se dodaje nekoliko minuta pre nego što se slatko skloni sa vatre. Promeša se.

Dok je vruće, sipajte u čiste tegle, dobro zatvorite i okrenite poklopce na dole. Domaće slatko od smokava ostavite ovako dok se ne ohladi i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Pogledajte i zašto bi trebalo da jedete više smokava i sve koristi od smokava na jednom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: