Način pripreme
Voće operite i stavite u šerpu ili drugu odgovarajuću posudu, u kojoj ćete ih potom kuvati. Sipajte šećer i protresite posudu da se rasporedi po smokvama. Ostavite tako 1 noć na hladnom mestu.
Sutradan je trebalo da se šećer skoro istopio i da se stvorio sirup.
Stavite šerpu sa smokvama na šporet i kuvajte oko 50 minuta - 1 sat na umerenoj vatri. Povremeno mešajte i skidajte belu penu, koja se stvara na površini. Sirup od rastopljenog šećera i izdvojenih sokova voća je najpre redak kao voda, a zatim se postepeno blago zgušnjava.
Isključite ringlu i ostavite da se domaće slatko hladi ceo dan, pa proverite gustinu – tada će biti jasno da li mu i koliko još vremena treba. Vratite na šporet da se kuva još najmanje 10-15 minuta. Volim gušće i tamnije boje, pa kuvam još bar pola sata, ali sve je stvar ukusa i preferencije. Odlučite sami koliko gusto treba da bude vaše slatko.
Ne trudim se da sve smokve budu cele - neke se iskidaju prilikom mešanja, ali to mi nije problem. Ne pomeram semenke koje su se odvojile, jer su jako hrskave i veoma su fine. Ne volim retko slatko sa vodenastim, bistrim, laganim sirupom, pa ga svake godine pravim na način kako sam gore opisala, a sa ponovnim kuvanjem nikad mi nije problem da pogodim konzistenciju. Možda će trajati duže, ali vredi.
Neki će možda smatrati da je šećera u ovom slatku od smokava bez vode previše. Jeste, ali ako će biti slatko, neka bude slatko :) Moram da istaknem da je generalno ovaj način 1:1 (smokva: šećer), ali čak i ja malo smanjim šećer.
Sok od limuna se dodaje nekoliko minuta pre nego što se slatko skloni sa vatre. Promeša se.
Dok je vruće, sipajte u čiste tegle, dobro zatvorite i okrenite poklopce na dole. Domaće slatko od smokava ostavite ovako dok se ne ohladi i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Pogledajte i zašto bi trebalo da jedete više smokava i sve koristi od smokava na jednom mestu.