Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo od brokolija sa raskošnim prelivom

Zapečeno jelo od brokolija sa raskošnim prelivom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Zapečeno jelo od brokolija sa raskošnim prelivom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Zapečeno jelo od brokolija sa prelepim prelivom - najukusnije zapečeno jelo koje ste ikada probali. Postaće omiljeno čak i najtvrdokornijim mesojedima."

Potrebni sastojci

  • brokoli - 2 glavice, srednje veličine
  • krompir - 4 komada, srednje veličine
  • jaja - 4 komada
  • sir - 120 g (emental, čedar, plavi sir)
  • biber
  • maslinovo ulje
  • majčina dušica
  • so
  • Preliv
  • tikvice - 300 g
  • luk - 150 g
  • maslinovo ulje - 45 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • čedar - 100 g rendan
  • žumanca - 3 komada
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir oljuštite i isecite na kolutove debljine oko pola centimetra. Poređajte ih u podmazan pleh (mogu da se preklapaju). Pospite solju, sa malo bibera, majčinom dušicom i maslinovim uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni dok ne porumeni. Tokom pečenja možete ih okrenuti ili poprskati sa malo vode u slučaju da su od tvrđe sorte krompira, da ne ostanu suvi ili jako tvrdi.

Za ovaj recept za zapečeno jelo možete koristiti kuvani i isečeni krompir, ali ja lično najviše volim da se peče u rerni.

Dok čekate krompir, pripremite sve ostalo: brokoli za zapečeno jelo isecite na cvetove i blanširajte u ključaloj slanoj vodi 7-8 minuta. Zavisi da li volite mekše ili hrskavije. Generalno, nije dobro da previše omekša, jer i on gubi svežu boju i počinje da se raspada.

Kada je brokoli gotov, izvadite ga iz vode rešetkastom kašikom.

Skuvajte jaja, oljuštite ih i isecite na kolutove.

Kada je krompir ispečen, izvadite ga iz rerne i na njega rasporedite jaja i brokoli. Pospite rendanim čedrom i ementalerom, malo posolite i tu i tamo pospite komadićima plavog sira.

Napravite preliv za ovo raskošno zapečeno jelo sa krompirom:

Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju.

Narendajte tikvice i dodajte ih u luk čim omekša. Koristim tikvice sa tamnozelenom korom, jer ova sorta oslobađa malo manje tečnosti.

Posolite i dinstajte 15 minuta na srednjoj vatri, a zatim uklonite poklopac i pojačajte vatru. Mešajte još 2-3 minuta i sklonite sa vatre.

Pustite da temperatura padne nekoliko minuta, pa prebacite u blender i dodajte 100 g seckanog čedra, tri žumanca, 250 g lepog i gustog kiselog mleka, malo soli i bibera. Dobro umutite dok ne dobijete glatki krem.

Povrće i jaja sipajte u pleh i vratite u rernu na 200 stepeni (sa ventilatorom) oko 15 minuta ili dok ne preplanu. Po želji preko preliva možete staviti rendani ementaler ili kačkavalj, ali su meni lično dovoljni sirevi koji se nalaze u zapečenom jelu.

Bon apeti!

Zapečeno jelo od brokolija sa raskošnim prelivom je jedinstveno ukusno.

Pogledajte još ukusnih ideja za vegetarijanska zapečena jela ili saznajte za šta je koristan brokoli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: