Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pleteni obredni hleb

Pleteni obredni hleb

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2594k
Pleteni obredni hleb
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Obredni hleb, tako lep - neverovatan je osećaj zadovoljstva stvoriti takvu lepotu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada (1 žumance za mazanje)
  • sveže mleko - 250 ml
  • topla voda - 100 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - oko 1 kg
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte zajedno suve sastojke i promešajte ih u plehu. Odvojite jedno žumance za mazanje, a u suve sastojke sipajte tečne i umesite lepo srednje mekano testo.

Ostavite testo da naraste, pa ga podelite na 2 ili 3 dela, u zavisnosti od toga koliko hlebova želite da dobijete.

Uzmite deo testa i odvojite malu loptu od njega. Od velikog dela formirajte pljosnati fitilj.

Od manjeg dela razvijte oklagijom elipsastu koru, po sredini je isecite na trake, koje upletete, a zatim provlačite jednu ispod druge.

Ispleteni deo testa stavite na fitilj i tako ga stavite u kalup za kolač ili hleb.

Gotove hlebove ostavite da narastu, pa ih premažite žumancem i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Pleteni obredni hleb je recept za veoma ukusne i prijatne hlebove za posebne prilike.

Pogledajte još ideja za praznične pogače, kao i kakvo nam je testo potrebno da ukrasimo pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: