Način pripreme
Prosejte zajedno suve sastojke i promešajte ih u plehu. Odvojite jedno žumance za mazanje, a u suve sastojke sipajte tečne i umesite lepo srednje mekano testo.
Ostavite testo da naraste, pa ga podelite na 2 ili 3 dela, u zavisnosti od toga koliko hlebova želite da dobijete.
Uzmite deo testa i odvojite malu loptu od njega. Od velikog dela formirajte pljosnati fitilj.
Od manjeg dela razvijte oklagijom elipsastu koru, po sredini je isecite na trake, koje upletete, a zatim provlačite jednu ispod druge.
Ispleteni deo testa stavite na fitilj i tako ga stavite u kalup za kolač ili hleb.
Gotove hlebove ostavite da narastu, pa ih premažite žumancem i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Pleteni obredni hleb je recept za veoma ukusne i prijatne hlebove za posebne prilike.
Pogledajte još ideja za praznične pogače, kao i kakvo nam je testo potrebno da ukrasimo pogaču.