Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Praznična domaća medena torta

Praznična domaća medena torta

ValeriaValeria
Šef kuhinje
257105685
Praznična domaća medena torta
Fotografije: Valeria
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Tako lepa i elegantna domaća medena torta - kao novogodišnja čestitka."

Potrebni sastojci

  • za krem
  • sveže mleko - 2 l /skuvano/
  • žumance - 4 komada
  • šećer - 530 g
  • brašno - 200 g
  • maslac - 170 g
  • tečna vanila - 2 kašičice
  • za kore
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 130 g
  • maslac - 25 g
  • med - 50 g
  • kakao - 1 kašičica /7 g/
  • soda bikarbona - 1 kašičica /10 g/
  • brašno - 350 g i još malo za dodatno mešenje
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema krema

Umutite jaja, šećer i brašno sa polovinom mleka. Zatim dodajte vanilu i preostalo mleko. Stavite na šporet, dodajte maslac i mešajte dok se ne zgusne. Kada se skine sa ringle, krem dobro prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Možete ga staviti u posudu sa hladnom vodom.

Priprema kora

1. U šerpu dodajte jaja, šećer, med, sodu bikarbonu i kakao. Umutite žicom. Na kraju dodajte maslac.

2. Stavite posudu u drugu šerpu koju ste prethodno stavili na šporet sa ključalom vodom. Smesa se kuva na pari oko 5 minuta, trebalo bi da se poveća u zapremini.

3. Kada je gotova, sklonite smesu sa vatre. Odmah dodajte pola brašna. Mešajte drvenom kašikom. Dobija se veoma lepljivo testo. Dodajte preostalo brašno i umesite testo. Prilikom mešenja dodati još samo malo brašna.

3. Podelite testo na 8 pogačica. U tu svrhu prvo izmerim celo testo, a zatim ga podelim sa 8. Rezultat je oko 80 g.

4. Pripremite dva pleha i obložite ih papirom za pečenje. Za sve kore se koristi isti papir. Nema potrebe da stavljate novi svaki put. Veličina posude nije bitna. Mora da stane u tepsiju. Ja biram veću tepsiju, jer mi je lakše da je postavim.

5. Sledi razvijanje kora. Uzmi jednu loptu. Pobrašnite sa obe strane i razvijte. S vremena na vreme okrenite testo i dodajte brašno. Kada se krug poveća, razvijam od sredine do krajeva. Da bi mi kore bile jednake veličine, koristim prostirku za mešenje. Razvijam kore prečnika 28 cm.

6. Pecite po dva pleha na dva nivoa. Dok se kore peku, razvijam još dve. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta. Kore se ostavljaju da se potpuno ohlade. Dok su tople, ne stavljaju se jedna na drugu. Onda nema problema. Kada se ohlade, postaju veoma tvrde.

Sledi ređanje medene torte. Kora, krem, kora, krem i tako do kraja. Stavite malo mlečnog krema na poslednju koru. Primetićete da se torta pomera, to je normalno. Zamotajte tortu prozirnom folijom i ostavite je na hladnom mestu 30 minuta. Zatim premažite preostalim kremom po vrhu i sa strana. Na kraju pospite orasima.

Praznična domaća medena torta se ubacuje u frižider na nekoliko sati.

Pogledajte još mnogo ukusnih ideja za medenu tortu i druge praznične torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: