Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Sufle»Sufle bez glutena

Sufle bez glutena

Georgi MarinovGeorgi Marinov
Početnik
46
Sufle bez glutena1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Čokoladni sufle je sofisticirani i vazdušasti desert, koji se lako može napraviti bez glutena bez žrtvovanja njegovog ukusa i teksture."

Potrebni sastojci

  • prirodna čokolada - 100 g (min 70% kakaa)
  • kravlji maslac - 50 g (plus malo za kalupe)
  • šećer - 80 g (40 g za smesu + 40 g za kalupe)
  • jaja - 3 komada (podeljena na žumanca i belanaca)
  • bademovo brašno - 1 kašika
  • vanila - 1 kašičica (po želji)
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Čokoladni sufle je sofisticirani i vazdušasti desert koji se lako može napraviti bez glutena bez žrtvovanja njegovog ukusa i teksture.

Način pripreme:

Priprema kalupa:

Nauljite 4 pojedinačne posude za sufle (ramekine) maslacem.

Unutrašnjost svakog kalupa pospite šećerom da dobijete hrskavu koru.

Topljenje čokolade:

Na pari ili u mikrotalasnoj pećnici istopite čokoladu sa maslacem dok se ne dobije glatka smesa. Pustite da se malo ohladi.

Priprema baze:

U posudi umutite žumanca sa polovinom šećera (40 g) dok ne postanu kremasta i svetla.

U žumanca postepeno dodajte istopljenu čokoladu i vanilu. Dobro promešajte.

Prosejte bademovo brašno i dodajte ga u smesu.

Umutite belanca:

U čistoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne počnu da stvaraju mekane vrhove. Postepeno dodajte preostali šećer (40 g), nastavljajući da mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Mešanje:

Pažljivo dodajte umućena belanca u čokoladnu smesu u nekoliko navrata, koristeći lopaticu i lagano mešajući da održite vazdušatost.

Pečenje:

Smesu ravnomerno rasporedite u pripremljene kalupe.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 12-14 minuta, dok sufle ne naraste i ne dobije blago hrskavu koricu.

Posluživanje:

Sufle poslužite odmah, posut šećerom u prahu ili sa svežim voćem po želji.

Pogledajte još o tome koliko dugo je potrebno da se peče čokoladni sufle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: