Način pripreme
Teleće meso je suvije teksture, zato je odgovarajuće za pohovanje. Moje je domaće i nije začinjeno.
U posudu stavljamo teleće mleveno meso i pravimo udubljenje u njemu. U drugoj posudi umutimo žumanca tako što dodajemo u njih sitno naseckan mladi luk i začine - crni biber i alevu papriku, čubar i so po ukusu.
MRvice hleba pomešamo sa crvenim vinom. Dodajemo ih u mleveno meso zajedno sa začinima i žumancima. Mešamo i dobro umesimo mleveno meso.
Uvek dodajem začine na ovaj način, zato što se ravnomerno raspoređuju u mleveno meso. Stavljamo ga u frižider na jedan dan i jednu noć da upije začine.
Od smese pravimo loptice veličine loptice za ping pong kako bi se ravnomerno ispržile i ostale sočne iznutra.
Da se mleveno meso ne bi lepilo, ruke namažemo biljnom masnoćom.
U sredinu svake loptice stavljamo kuglicu mocarele. Moja je domaća i kuglice su manje od kupovnih,
Ređamo gotove teleće ćuftice na tanjir, spremne za prženje.
Pripremamo sastojke za pohocanje tako što u jedan tanjir sipamo začinjene prezle, u drugi brašno za uvaljivanje, a u treći umućena jaja. U prezle dodajemo parmezan i 1 kašičicu osušenog origana.
Svaku lopticu uvaljamo redosledom u belanca, zatim u brašno, u belanca i na kraju u prezle. Pržimo u prethodno zagrejanoj masnoći dok ne postanu zlatkaste. Najukusnije budu ako se isprže u svinjskoj masti.
Gotove sočne ćuftice stavljamo na papirni ubrus da upije masnoću iz njih.
Ukrašavamo namazom sa jajima i majonezom (po receptu) i sezonskom salatom.
Savet: Ćuftice možete da ispržite i u dubokoj masnoći. Ako nije dovoljno zagrejana ćuftice će se napojiti masnoćom i promeniće svoj ukus.
Takođe, pogledajte kako da napravite teleće ćuftice sa paradajz sosom ili omiljene teleće ćuftice na turski način.