Način pripreme
Vrhove koprive dobro operite pod tekućom vodom.
Sipajte dovoljno slane vode u šerpu; u njoj ćete blanširati koprive oko dva minuta. Procedite koprive, ostavite bujon.
U veći tiganj sipajte ulje i dodajte očišćeni i sitno iseckani crni i beli luk, pržite dok ne omekšaju.
Dodajte brašno i pržite dok blago ne promeni boju. Dodajte koprivu i paradajz pastu razmućenu u malo vode zajedno sa alevom paprikom, promešajte.
Sipajte sa 500 ml vode od koprive i promešajte, začinite solju i biberom po ukusu i dodajte nanu i mirođiju.
Kuvajte oko 5-10 minuta na vatri i skinite janiju od koprive.
Ukusnu janiju od koprive poslužite toplu, ukrašenu izmrvljenim sirom i kuvanim jajetom (može i bez njih).
Pogledajte i kako da napravite kašu od koprive ili omiljenu pohovanu koprivu.