Način pripreme
Sitno seckani luk i beli luk stavite u vruće ulje i pržite. Dodajte im pirinač i malo vode.
Lagano kuvajte i dodajte sitno iseckanu šargarepu, papriku i pečurke. Dodaje se malo više vode da bi se proizvodi dinstali.
Na kraju dodajte paradajz, alevu slatku i ljutu papriku, čubar, biber i malo soli. Trebalo bi da budete oprezni sa solju, jer kiseli kupus takođe može biti veoma slan. Promešajte smesu i sklonite sa vatre.
Odvojite listove kupusa i odsecite im debele žile. Stavite malo smese u svaki list i umotajte sarme. Poređajte ih u nauljeni pleh, a i odozgo premažite uljem.
Sipajte 1 šolju soka od kupusa u pleh. Ako je veoma kiseo ili slan, može se razblažiti sa malo vode.
Pecite posne sarme od kupusa u zagrejanoj rerni dok ne budu gotove, povremeno prelivajući sokom od kupusa.
Pogledajte i kako da napravite sarme od kupusa sa mlevenim mesom i pirinčem ili omiljene sarme od kupusa u đuvečari.