Pogača za sabor

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Pogača za sabor
Fotografije: Maya Nikolova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
16
"Jer kada se sakupi cela familija iz svih krajeva zemlje, zaslužuje da pojede najukusniju pogaču"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 2 kom.
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 2 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 1/2 kockice svežeg kvasca
  • brašno - 750 - 800 g
  • maslac - 1 šolja
  • ZA PREMAZIVANJE
  • žumanca - 1 kom.
  • sveže mleko - 1 kašika
  • ulje - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvoriti u polovini toplog mleka sa šećerom i jednom kašikom brašna.

Potrebno mu je oko 10 minuta da se aktivira. Umutiti jaja sa drugim mlekom i uljem. Brašno prosejati i dodati sve ostale sastojke. Umesiti lepo glatko testo srednje tvrdoće.

Ostaviti testo da naraste dok ne udvostruči svoj obim, pa ga podeliti na 2 lopte. Jednu razviti oklagijom u pravougaonu koru, namazati maslacem i uviti u rolat. Drugu loptu obraditi na isti način.

Oba rolata rezati na široke trouglove, postaviti u nauljen pleh i oblikovati dok se ređaju. Centar pogače se oblikuje od krajeva oba rolata koji su ostali.

Ostaviti da naraste na toplom, nakon čega premazati umućenim žumancem, mlekom i uljem. Posuti semenima i peći na 170 stepeni u zagrejanoj rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: