Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Medena pogača sa ružama

Medena pogača sa ružama

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k242
Medena pogača sa ružama
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 6
23/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
15
"Ukusna medena pogača za sladak život!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada + 1 žumance za premazivanje
  • kvasac - 1 kockica
  • med - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • sveže mleko - 500 ml
  • ulje - 3 kašike
  • brašno - 1 kg i 100 g da se domesi
  • ZA PREMAZIVANJE KORA
  • maslac - ili ulje
  • med - za premazivanje pogače kad bude gotova
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo tri jaja, ostavimo jedno zumance, i dodamo mu 1 supenu kašiku mleka i jednu kašičicu ulja saklanjamo sa strane za premazivanje pogače. Stavimo kvasac u toplo mleko oko 100 ml sa medom i brašnom. Prosevamo brašno i dodajemo umućena jaja, mleko, ulje i kvasac. Zamesimo malo tvrđe testo nego obično da se ne bi odvijali određeni elementi.

Ostavimo na nadođe i podelimo na tri loptice ( jednu veliku, srednju i malu) + po jedna mala loptica za pravljenje ruže i listova. Od najvece pravimo 4 loptice i svaku razvijamo na oblu koru, mažemo maslacem sve, samo ne poslednju, ređamo jendu preko druge i cele sečemo na 8 trouglova. Svakom režemo vrh i provlačimo lagano krajeve odozdo na gore. Svaki listić ređamo u razmacima oko pravougaonog pleha od električnog šporeta.

Srednju loptu testa obrađujemo na isti način, i dobijene manje listove ređamo između većih. Od najmanje loptice na isti način imamo osam još manjih listova i ređamo ih u centru između srednjih listova.

Od odvojenog testa razvijamo malu koru i režemo krugove čašom, sakupljamo 6-7 i pritiskam ih kako bih napavila ružu - velike sa većom čašom, a male sa manjom. Listiće pravim uz pomoć kalupa za listove. Tri napravljenje ruže stavljam u sredinu, a oko njih listiće.

Pogaču ostavljamo da odstoji, nakon čega je mažemo umućenim žumancem, mlekom i uljem. Pečemo u zagrejanoj rerni na nižoj temperaturi oko 150-160 stepeni. Kada se ohladi mažemo rastopljenim medom

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: