Način pripreme
U 100 ml toplog mleka se rastvori kvasac i pomeša se sa šećerom. Ostavi se na toplom 40 minuta da se udvostruči.
Testo se podeli na dva dela, prvi deo se podeli na 8 loptica, jedno za listiće a od ostalih se formiraju male pogače.
Svaka se premaže maslacem i u sredinu se stave kockice sira i kačkavalja. Krajevi se skupe i oblikuje se lopta.
Poređaju se u pleh, prekriven papirom za pečenje.
Preostalo testo se podeli na dva dela, prvi se podeli na onoliko koliko ima loptica u plehu. Svaki deo se razvuče, premaže maslacem, uvija u rolat. Nožem se raseče sa dve strane, a sredina se ostavlja cela.
Napravljeni listići se stavljaju na svaku lopticu.
Preostalo testo se razvuče u pravougaoni oblik, premaže se maslacem i pospe makom. Uvija se u rolat, preseče na sredini na dva dela i oblikuje se ruža. Stavlja se na sredinu pogače.
Nakon 15 minuta premaže se žumancem, umućenim sa 2 kašike mleka i posipa susamom.
Peći u rerni ugrejanoj na 180 stepeni 40 minuta do zlatnožute boje. U znak sećanja na preminule bliske osobe.
Komentari
Пре објаве проверите обичаје.