Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba sa lopticama od mesa»Supa sa lopticama od mesa za poznavaoce

Supa sa lopticama od mesa za poznavaoce

Elena DimitrovaElena Dimitrova
Početnik
9115
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Supa sa mesnim lopticama nije obična supa, već stanje duha, kako bi rekli kulinarski kritičari"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 1 - 2 kašike (po želji)
  • peršun - 1/2 veze
  • šargarepa - 1 kom., srednja
  • krompir - 3 komada, srednji
  • fida - 1 gnjezdo
  • paprika - 1 komad crvene
  • celer - 2 stabljike sa listovima
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 pune kašike, gušće
  • luk - 1 srednja glavica
  • ulje
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi zagrejte masnoću i izdinstajte luk na srednjoj temperaturi. Dodajte najpre iseckanu šargarepu, a zatim i iseckanu papriku. Dinstajte u poklopljenoj šerpi, dok svi sastojci ne omekšaju. Posle toga dodajte sitno naseckani krompir. Stavite i iseckane grančice celera. Promešajte i sipajte oko 2 litra vode. Ostavite smesu da provri, a za to vreme napravite kuglice od mesa.

U meso dodajte začine i polovinu peršuna i umesite ga. Ostavite na hladnom da se malo stegne. Kada supa provri, napravite loptice i spuštajte ih jednu po jednu. Kada isplivaju na površinu, loptice su skuvane. Tada dodajte fidu. Začinite po ukusu i ostavite da se kuva na tihoj vatri još petnaestak minuta.

U međuvremenu pripremite mlečnu zapršku. Umutite jaja sa kiselim mlekom. Zahvatite kutlačom malo supe, i čim se malo ohladi, dodajte u jaja u tankom mlazu, energično mešajući.

Posle toga na kratko sklonite šerpu sa vatre, dodajte mlečnu zapršku, uz neprestano mešanje. Vratite na ringlu i ponovo promešajte. Služite sa iseckanim peršunom i limunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: